Emilia Amper


emilia_fullEmilia Amper, nyckelharpist, kompositör och sångerska, är en av Sveriges hetaste folkmusiker just nu. Hon blev utsedd till Årets Artist på Folk- och Världsmusikgalan 2013, är NPU-pristagare 2013 (priset delas ut av SKAP och dess nordiska systerorganisationer till en utvald kompositör som verkar för det nordiska på något sätt, senast det delades ut i Sverige var för 10 år sedan), är riksspelman och regerande världsmästare i nyckelharpa. Hennes solodebut Trollfågeln på anrika BIS Records blev nominerad till både Grammis och Manifestpriset, rosades av kritiker och lyssnare både nationellt och internationellt och kammade hem en delad andraplats på kritiker.se:s lista över album med högst betyg i svenska skivrecensioner under hela året 2012 – alla genrer.

Hennes soloprojekt presenterar ett färgsprakande, lekfullt och rytmiskt ljudlandskap där nyckelharpa och röst möter slagverksfokuserad folkmusikensemble och klassiska stråkar. En kalejdoskopisk blandning av traditionella nordiska låtar och Emilias egna kompositioner, som utforskar nyckelharpans möjligheter och avslöjar influenser från hela världen, från folk, rock, pop och kammarmusik. Hypnotiskt, melankoliskt och meditativt, supersvängigt och strålande av glädje, detta är en hisnande berg- och dalbanefärd med Emilia Amper vid spakarna.

Med kärlek och lyhördhet blandar hon sin kunskap om traditioner med ett nyfiket och viljestarkt utforskande av musikaliska möjligheter. Hon rör sig fritt och kreativt mellan olika genrer och har en rad spännande musikaliska samarbeten bakom sig. Med Spellemannsprisenvinnande och dubbelt Grammynominerade skivan In folk style har hon turnerat över hela världen tillsammans med den världskända norska kammarorkestern TrondheimSolistene, rocklegenden Jon Lord från Deep Purple skrev en låt till henne som hon spelar på hans platta Beyond the Notes och hon har samarbetat med folkmusikstjärnor som Johan Hedin, Ale Möller, Anders Löfberg, Susanne Rosenberg, Sven Ahlbäck och Olle Linder. Hon har spelat i hela Europa, USA och Kanada samt delar av Asien, Afrika och Sydamerika, både solo och med grupper som ODE, Skaran, Dans med vuxna och Blink.